19 NİSANDA DÜNYAYA ÇOK YAKININDAN DEV BİR ASTEROİT(2014-JO25) GEÇECEK.

    19 Nisanda dünyaya çok yakınından dev bir asteroit geçecek

    2014-JO25 asterodinin yörüngesi

         Astronomlar, Cebelitarık kadar büyük bir asteroidin, 19 Nisan'da dünyayı rahatsız edici yakın bir mesafeden geçecek. NASA, "Asteroidin gezegenimizle çarpışma ihtimali olmasa da, bu boyutta bir asteroit için çok yakın bir geçiş olacaktır," dedi.

         Astronomlar tarafından “2014-JO25” olarak adlandırılan asteroidin kabaca 650 metre çapında bir büyüklüğe sahip olduğunu ve Dünya'nın 1,8 milyon kilometre yakınından (yaklaşık Ay’ın dünyaya olan uzaklığının 4,6 katı mesafeden) geçecektir.

         2014-JO25 asteroidi dünyaya yakınlaşmadan önce güneşin etrafından dolanacaktır. Asteroit tekrar güneş sistemimizin merkezine yolculuk yapmadan önce Jüpiter’inden yakınından geçecek.

         Haftada birkaç kez dünyamızı küçük asteroitler ziyaret etmektedir. Ancak 2004’te 5 kilometre çapında ve dünyaya 1,6 milyon km uzaktan geçen Toutatis asteroidinden bu yana ilk yakınlaşma.

         Bu yakınlaşmadan sonraki tehlikeli diğer yakınlaşma 2027 yılında 800 metre çapında ve Dünya’ya 380.000 km mesafeden geçecek olan “199-AN10” (Ay’ın Dünya’ya olan mesafesinden daha yakın) adlı asteroit olacak.

         “2014-JO25” asteroidi dünyamızı yaklaşık 400 yıl önce ziyaret etmişti, bir sonraki yakınlaşması ise 2600 yıl sonrasında gerçekleşecektir.

         NASA, 19 Nisan daki bu geçiş, astronomlar ve amatör yıldız gözlemcileri için "olağanüstü bir fırsat" dedi.

         ABD uzay ajansı, "Gökbilimciler bunu mümkün olduğunca çok şey öğrenmek için dünyadaki teleskoplarla gözlemlemeyi planlıyorlar" dedi.

         Bilim insanları boyutları ve yörüngesinin yanı sıra, yüzeyinin ayınkinin iki katı kadar yansımalı olduğunu söylüyorlar. Bu nedenle asteroit mesafe dışına çıkmadan bir veya iki gece küçük bir optik teleskop ile görünür olacaktır.

         Asteroit “2014-JO25” ilk kez Mayıs 2014'te Arizona, Tucson yakınlarındaki Catalina Sky Survey'de gökbilimciler tarafından keşfedilmişti.

         Aynı zamanda 19 Nisan'da PanSTARRS olarak bilinen bir kuyruklu yıldız NASA'ya göre, 175 milyon km'lik (109 milyon mil) "çok güvenli" bir mesafeden Dünya'ya en yakın yaklaşımını yapacak.

         Kuyruklu yıldız yakın zamanda parıldaması fark edilmeye başlandı ve dürbün veya küçük teleskoplarla bile görülebilecektir.

         Asteroidler kayalık ve metalik malzemeden ibaretken kuyruklu yıldızlar genellikle daha küçük olan buz, toz ve kayalıklardan oluşur.

    Çeviri: Celal DEMİRTAŞ

    Kaynak: NASA

    Yayınlama tarihi: 15.04.2017

.
.